Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

Känner du till poeten och spelmannen Dan Andersson?

söndag 9 september, 2012

Förmodligen, åtminstone om du är 50+. Är du yngre känner du säkert igen några av de otaliga tonsättningar och inspelningar som har gjorts genom åren. Mest uppmärksammade på senare år är Sofia Karlsson och Dan Viktor Andersson.

I slutet av juli besökte jag Ludvika och trakterna däromkring. Där i Dan Andersson-land arrangeras varje år en Dan Andersson-vecka med ett gediget program med poesi, musik, kulturvandringar, föredrag och diskussioner. Artister och profiler från hela landet kommer till Ludvika för att spela och sjunga och träffa andra Dan Andersson-vänner.

Vi fick några oförglömliga stunder. I Skattlösberg parkerade vi bilen och gick de cirka 800 metrarna genom ett rofyllt kulturlandskap med hagar och ängar till Luossastugan där Dan Andersson bodde under några år i sin ungdom på 1920-talet. En pytteliten stuga som ofta välkomnade nattgäster som tacksamt accepterade en plats på golvet i det kombinerade köket, vardagsrummet och sovrummet. I stugan satt Linda Rattfält, en kvinna på drygt 50, extremt påläst på Dan Andersson och med en rik repertoar av Dan Anderssons dikter och sånger, många av dem med skogen och hårt arbete som kuliss. Här har hon suttit alla somrar, varje dag utom några lediga helger, sedan 1998. Vilket intresse och engagemang! Hon spelade, sjöng och berättade – okonstlat, lättsamt och berörande – utifrån våra frågor och önskemål. En upplevelse utöver det vanliga, i en miljö som även utan Linda Rattfält hade lämnat djupa avtryck.

Med djupa rötter i arbetarrörelsen hos hela vårt resesällskap blev besöket på Brunnsvik folkhögskola en omtumlande upplevelse. Här studerade Dan Andersson 1914-1915, men också några av våra politisk och fackligt engagerade familjemedlemmar som inte längre finns bland oss. Kvällen avslutades med ett poesi- och musikprogram där poeten Daniel Svensson, som fick ett av Västra Götalandsregionens kulturstipendier 2012, medverkade. Dan Andersson, som för övrigt också hette Daniel men kallades Dan, har alltid varit en stor inspiratör för Daniel som gärna diktar om skog och natur och den lilla människans plats på jorden.

En av dagarna tillbringade vi på finngården Rikkenstorp. Här slog sig göteborgaren Nils Holmdahl ner i sin ungdom, av kärlek och intresse för Dan Andersson och hans livsöde. Idag driver han gården tillsammans med sin familj och belönades tillsammans med sin fru Hélène Littmarck Holmdahl med Dan Andersson-priset 2012 för sina insatser att dokumentera Dan Anderssons verk och den skogsfinska kultur som Dan Andersson hade sina rötter i.

Höjdpunkten under våra fyra dagar i trakten var en minneskonsert med Sofia Karlsson. Hennes musikalitet, fantastiska sångröst och närvaro har gjort att hennes tolkningar av Dan Andersson har nått ut även till unga musikintresserade.

För det är väl just det som är problemet annars. Att många av de etablerade litterära sällskapen har en så hög medelålder att de på sikt riskerar att försvinna. För att uppmuntra ungt deltagande har Dan Andersson-sällskapet tagit in Daniel Svensson som ”styrelsepraktikant” på ett år. Hans huvudsakliga bidrag till sällskapets verksamhet blir att verka för ett ökat intresse för Dan Andersson i Göteborgsområdet. Ett första arrangemang med Dan Andersson-tema är planerat till hösten i Härryda kommun.

Det finns inte så många skogshuggare och kolare nuförtiden, som i Dan Anderssons diktning. Men hans texter handlar om den lilla människan, om natur och kärlek, om grubblerier och oro. Sådant som människor i alla tider sysselsatt sina tankar med.

Är du i närheten av Ludvika nästa sommar, stanna till! Oavsett om du kommer under Dan Andersson-veckan eller någon annan gång, kan jag lova en upplevelse som berör både unga och gamla.

 

Florence Oppenheim

Comments are closed.