Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Svensk titel:
 Eftermiddagarna med Margueritte
Originaltitel: La tête en friche
Författare: Marie-Sabine Roger
Översättare: Thérèse Eng
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
ISBN: 
978-91-980016-4-8

 

Germain är 45 år, 100 kg muskler, knappt läskunnig  och bor i en husvagn i sin mors trädgård. Han gillar att sitta i parken och mata duvor. En dag råkar han sätta sig bredvid Margueritte, en gammal dam med passion för böcker. Och de båda inleder en djup och intensiv vänskap.

Eftermiddagarna med Margueritte filmatiserades 2010 av Jean Becker, med Gérard Depardieu och Gisèle Casadesus i huvudrollerna.

Här berättar Marie-Sabine Roger om boken:

– I mitt arbete som lärare har jag stött på många föräldrar som liknar Germain. Som inte vågar gå in på ett bibliotek eller en bokhandel, eftersom de har känslan att det inte är någon plats för dem.

Marie-Sabine Roger arbetade i många år som lärare i  områden där barnens föräldrar inte pratade franska alls eller mycket dålig franska, och inte hade haft tillgång till “kultur”, ett ord som ofta används som synonym till litteratur.
– Det finns en begreppsförvirring mellan orden kultur och intelligens. Att inte kunna stava ett ord eller om man gör ett grammatiskt fel, tas man ofta för imbecill, säger Marie-Sabine Roger.

Germain är en enkel man men inget dumhuvud. Margueritte är kultiverad men hennes kultur åtföljs inte av några krav eller av självgodhet.
– Hon lyssnar på honom och genom att kalla honom “ni”, ger hon honom en ställning och en respekt som ingen har gett honom tidigare.

Genom att läsa högt för Germain, öppnar hon en port för honom, till en ny värld, där han ges möjlighet att reflektera över sig själv. Germain är insiktsfull, rättfärdig och intelligent, och de har ett utbyte som gynnar dem båda. Germain håller ett vaksamt öga på Margueritte och ger henne en värdefull present, av ren och osjälvisk kärlek.
– Det räcker att befinna sig utomlands där man inte förstår språket för att inse graden av maktlöshet man kan känna i ett samhälle, säger Marie-Sabine Roger. Jag känner stor ömhet för mina karaktärer Germain och Margueritte, och har fortfarande kvar sviter efter mer än två års dagligt umgänge med dem: nu när jag går till en allmän park – så räknar jag duvor!

 Recensioner i urval:

  • Marie-Sabine Rogers roman är som en fläkt av äkta ömhet, skriven i en stil lika rolig som briljant! (France Soir).
  • En hymn till läsglädjen, till glädjen att tala med varandra. “Eftermiddagarna med Margueritte” piggar upp en med sitt uppriktiga och ömsinta språk. Att lägga i alla händer, under alla ögon: 220 sidor optimism! (Martin Laval, Télérama)
  • Att läsa böcker är som att vandra över en klöveräng. Ända tills den dagen då du av ett mirakel hittar ett fyrklöver… Den här boken är ett. Den är unik. Den sorten som får en att vilja krama författaren för den lycka hon skänkt dig. Det händer inte ofta. (Nadine Monfils, Focusvif)
  • En liten mormor som träffar en tjock töntig analfabet… Det osar medömkande lång väg och det brukar inte riktigt gå ihop med ett bra språk. Marie-Sabine Roger undviker det blindskäret. (Le Magazine des Livres)