Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk titel: Sorgens förvirring
Originaltitel: La confusion des peines
Författare: Laurence Tardieu
Översättare: Thérèse Eng
Utgivningsår: 2013
Språk: Svenska
ISBN: 978-91-980016-5-5

 

Sorgens förvirring är en självbiografisk roman skriven av en dotter till sin far. Dottern bryter den tystnad och förvirring som i tio har omgett henne, efter det att fadern fälldes för korruption och modern fick beskedet att hon var obotligt sjuk i cancer. Tystnaden som följde blev mer brutal än händelserna i sig.

 

Recensioner i urval:

“I Tardieu har Oppenheim förlag hittat en riktig pärla.”
Patrik på bloggen En Trave Böcker rekommenderar Laurence Tardieus Sorgens förvirring.
Att kunna bearbeta detta känslosvall till en litterärt fungerande form är mycket imponerande. Det måste vara oerhört ansträngande att skriva detta. För fadern lever fortfarande och har alltså kunnat läsa boken. Jag började igår och har knappt släppt boken.
Läs hela Patriks recension på hans blogg!

Mrs Calloway på bloggen A room of my own har läst Sorgens förvirring av Laurence Tardieu, efter ett tips från Hannele på Hanneles bibliotek.
“Jag tycker mycket om den här boken som Hannele har tipsat om”, säger hon och fångar bokens kärna:
“Två livshållningar i kollision. Och ändå är de så lika varandra, far och dotter.”
Läs hela recensionen här!

Fru E:s böcker gillar Laurence Tardieus vackra språk, både i Sorgens förvirring och Tardieus “Eftersom ingenting varar” som kom hösten 2012.
“Det är ett bländande språk och mitt eget ex är fullt med post it-lappar över meningar som jag vill behålla och läsa om igen”.
Läs hela recensionen här!

Laura på Lauras bibliotek har läst Sorgens förvirring av Laurence Tardieu som en “mycket emotionell berättelse som väcker starka känslor”.
Det tar en livstid att på egen hand förstå det som har orsakat oss lidande, att sluta fred med våra sårade känslor och välja vår egen sanning. Denna berättelse är en historia av en kvinna som har lyckats frigöra sig från sitt förflutna och välja leva efter sin egen sanning.
Läs hela recensionen på Lauras bibliotek!

 

Här berättar Laurence Tardieu om arbetet med boken:

Jag bestämde mig för att skriva den här boken, trots att min far fördömde det. Men det fanns ingen möjlighet att leva med tystnaden. Efter år 2000, är min far dömdes för korruption och hamnade i fängelse, och min mor samtidigt fick reda på att hon hade cancer, och dog några månader senare, pratade ingen i min familj om min mor eller vad som hade hänt min far. Och jag insåg en dag att jag skulle bli galen om denna tystnad inte bröts. För mig finns inget med våldsamt än tystnaden, man förlorar verklighetsförankringen. Du vet inte vad som har hänt och det som har hänt blir till monster, monster som hemsöker dig. Jag var tvungen att sätta ord på vad som hade hänt vår familj.

Och jag måste säga att boken är full av kärlek till min far. Han läste inte den kärleken, men jag vet hur mycket kärlek jag gav i mina ord.

La confusion des peines tilldelades “Le prix du Printemps du roman” 2012. Vad betyder det för dig?
Jag blev väldigt rörd. Det hade varit en strid att skriva och publicera den här boken: en kamp för att hitta de rätta orden, en kamp mot min far som inte ville se den publicerad. Jag tror också att jag med den här boken fann en frihet som författare som jag inte har haft tidigare.

Vad säger din far om boken idag?
Det har varit svårt. Han hade inte pratat om de här händelserna på tio år, och det blev en våldsam upplevelse för honom att läsa. Det som är bra är att han, efter att ha läst boken, och sagt att den är hemsk, faktiskt har börjat prata med mig; om min mor, om vad som hände honom och om hans straff. Till slut bröt han tystnaden. Litteratur har den förmågan, att ändra liv, att förändra saker och ting. En bok är inte bara en sak som man ställer upp i en hylla. Jag tror innerligt på att böcker kan förändra liv.

Nu tror jag att min far har förstått detta och att han är orolig för att jag ska skriva fler böcker! Han förstår att skrivandet för mig är ett sätt att förstå, oavsett hur mörkt och svårt det är. Men jag vill ta fram sanningen i ljuset.

 

En längre intervju med Laurence Tardieu finns på vår You tube-sida!