Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

Carina Melander

Böcker på Oppenheim förlag: Mojaner – naturens magiska städare (utkommer i september 2012).

 

Hur/när visste du att du ville bli illustratör? Redan i lågstadiet då jag gjorde en egen tidning till klassen, pappa var lärare och jag hade tillgång till stencilapparat och karbonpapper. Intresset har legat både i skapande av bilder och att arbeta med typografi och grafisk form.

Förutom illustrationer, vad för typ av konst intresserar dig? Grafik, animation och glaskonst.

Kan du nämna en konstnär som inspirerat dig? Svårt att bara välja en. Jag har alltid älskat Hans Arnolds härliga och skrämmande teckningar. När det gäller måleri så finns det så många, men Henri de Tolouse-Lautrec var ju en konstnär som även skapade affischkonst – teckningen och ljuset i hans bilder fascinerar mig.

Vad gillar du att göra på fritiden? En stor del av min tid ägnas åt glasfusing, då jag smälter glas i över 800°. Eftersom jag är egenföretagare och har ett kreativt yrke så kan jag inte direkt säga att jag har någon fritid utan det skapas små andningshål och där finns min underbara familj som består av man och tre barn.

Favoritfilm just nu? The Artist. När jag var liten så tittade jag mycket på gamla svartvita filmer så jag kan mycket om skådespelare från förr. Det var väldigt roligt att se en nyskapad stumfilm om livet i Hollywood då ljudfilmen slog igenom.

Vilken tror du är den främsta skillnaden med att jobba som illustratör nu om man jämför med för 15 år sedan? Jag tror inte att det är någon större skillnad egentligen, då får man gå 30 år tillbaka i tiden. Bilden finns inom dig och sedan är det bara att välja verktyg utifrån vad som finns tillgängligt. Det gäller förstås att hålla sina programvaror aktuella och det digitala kunnandet igång hela tiden på ett helt annat sätt än förr för att hänga med.

Hur ser framtiden ut för dig som illustratör? Förhoppningsvis har jag många år framför mig med spännande uppdrag som håller min fantasi och kreativitet på topp. Jag kommer också att gå in gör att skapa bilder i glas betydligt mer än vad jag gör nu.

Vill du veta mer om Carina? Besök Glöd Glas & Form, som är både butik, galleri, verkstad och möteslokal för form, design och konst!