Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

Deborah Fronko

Född: 1954

Böcker på Oppenheim förlag: Grammar for the Non-Native Speaker

Deborah Fronko tipsar i Grammar for the Non-Native Speaker om hur du enkelt förbättrar din engelska och undviker onödiga grammatikfel i tal och skrift.

 

 Artiklar och recensioner

Kommunikationsbyrån Break a Story har vid två tillfällen under våren 2018 intervjuat Deborah Fronko om hur vi svenskar kan undvika fällor när vi skriver på engelska. Intervjuerna och tipsen har publicerats i byråns nyhetsbrev och på deras blogg. Länkar till artiklarna finns nedan.

Artikel 1 publicerad 2018-02-21

Artikel 2 publicerad 2018-04-12

 

När började du skriva? Jag har alltid skrivit men jag började publicera texter på 80-talet. Då skrev jag kulturartiklar för UNT. När jag blev ensam med två barn på 90-talet började jag skriva dråpliga betraktelser över min vardag som ensam utländsk mamma med barn som kunde blanda språken och säga tokiga saker, t ex ”Look mom I’m killing my brother.” Killing var sonens översättning av killa, kittla. Några av dessa texter kom i GP som kåserier under signaturen Debban, och några läste jag i radion för P1.

Vad gör du på fritiden utöver att skriva? Jag tycker om hästar. Jag sköter en häst hos Göteborgs Fältrittklubb sedan tre år tillbaka. Jag promenerar till stallet, mockar spiltan, och borstar och gör ren honom fyra dagar i veckan. Att arbeta med en häst är som meditation och jag blir lugn av att vistas i stallet

Har du några nya skrivprojekt på gång? Ja. Jag skriver på en memoar som börjar en dag i min barndom i Florida, och slutar vid inspelningen av filmen Farsan med Josef Fares i Sverige, där jag spelar Deborah, en vimsig, självupptagen kvinna. Däremellan kommer en tågresa genom Europa, mötet med Svenska för Invandrare, krockar med socialtjänsten och någon sorts Satori, då jag blir vis. Men jag har en annan bok på g som jag tror kan vara färdig inom ett år. Den är en humoristisk betraktelse över hur fantastiskt bra det är att var skild. En skrattbok om att vara singel kan man säga.

Vem är din favoritförfattare? Jag har inga favoriter men det finns några som har skakat om mig. Gabriel García Marquez och särskilt hans roman Hundra år av ensamhet skakade om mig ordentligt, särskilt hans sätt att ta upp livets stora gåtor med magisk realism. Och Stephen Kings bok On Writing. Jag har alltid skrivit men jag har mognat som skribent genom att läsa hans bok och följa hans råd.

Kan du nämna en bok som betytt mycket för dig? Zen and the Art of Motorcycle Maintenance av Robert Pirsig vände upp och ner på min världsuppfattning. Jag föll pladask för Pirsigs filosofi och livssyn och skrev ett beundrarbrev till honom. Brevet ledde till att Pirsig, med fru och litet barn, seglade in på hamnen där vi bodde på Västkusten. Han behövde ett lugnt ställe att skriva sin andra bok och undrade om vi kunde hjälpa honom hitta någonstans i Sverige. Han hade uppehållstillstånd i Sverige eftersom hans mamma var svensk. Det var här han skrev boken Lila.

Favoritskiva just nu? Spotify. Jag skapar egna playlists. Jag lyssnar på så kallad world music, Bollywoodlåtar, det mexikanska Nortec Collective, Mari Boine, och klassisk musik.

Vad tror du om framtidens litteratur? Was that a trick question? Jag tror på trycksaker därför att efter en dag framför en datorskärm är det skönt att läsa en äkta bok. Men jag gillar de uttrycksmöjligheter som internet erbjuder. Jag skriver en blogg på engelska och tycker det är roligt att kunna lägga till video, bilder och ljud som ett komplement till den skrivna texten. Annars tror jag att författare kommer att fortsätta skriva om livets stora gåtor. Vi människor vill läsa om kärlek, hat, maktlystenhet, sorg och glädje. Och en och annan grammatikbok.

 

Hemsidor: www.deborahfronko.info

http://deborahfronko.blogspot.com

http://www.facebook.com/pages/Grammar-for-the-Non-Native-Speaker/218110364923159