Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

Daniel Svensson

Född: 1983

Böcker på Oppenheim förlag: I väntan på nästa promenör  (2010), Mot bättre vetande (2014), Etta på bollen (2015)

Böcker på andra förlag: Möte med finnskogar. Skogsfinska besöksmål i mellersta Skandinavien (Värmlands Museum 2011)

Daniel Svensson skildrar i sin första diktsamling naturen och samhället och dess samspel. Dikterna närmar sig stora frågeställningar om livet, döden och kärleken och är inspirerade av poeter som Dan Andersson och Ingela Strandberg. Med naturen och landsbygden som klangbotten är I väntan på nästa promenör en debutsamling som berör.
Mot bättre vetande, som kom i oktober 2014, är Daniel Svenssons andra diktsamling.

Priser och utmärkelser: 

Västra Götaland-regionens kulturstipendium 2012, med motiveringen: “Hans dikter må utgå från det lilla och enkla men med sina tidlösa naturmotiv anknyter de till en stolt svensk lyriktradition. Daniel Svenssons författarskap behöver inte gripa efter de stora gesterna för att påkalla uppmärksamhet. Läsbarheten och den chosefria klarheten i debutsamlingen “I väntan på nästa promenör” uppfyller författarens uttalade avsikt att låta diktkonsten vara tillgänglig. Hans bästa dikter bär löfte om en framtida diktarbana som inte bara den smala publiken kommer att vilja följa.”

Härryda kommuns kulturstipendium 2011, med motiveringen: “som uppmuntran till fortsatt utveckling av en lovande begåvning med ordet som uttrycksmedel“.

 

När började du skriva? De första dikterna skrev jag i femman-sexan någon gång. Jag har alltid tyckt att det varit kul med språk. Jag skriver på inspiration och gillar det ögonblickliga och samtidigt tidlösa i poesin.

Vad gör du på fritiden utöver att skriva? Spelar och tittar på fotboll, promenerar, hugger ved, odlar grönsaker, lyssnar på musik och umgås med familj och vänner.

Har du några nya skrivprojekt på gång? Jag skriver hela tiden men är mycket ovan vid att tänka på mina dikter som något som ska publiceras. Fast självklart hade det varit kul att ge ut fler böcker och jag hoppas få möjlighet till det.

Vem är din favoritförfattare? Svårt att bara nämna en, men när det gäller poesi är Dan Andersson en favorit.

Kan du nämna en bok som betytt mycket för dig? Jag tar två: Walden av Henry David Thoreau och Sagan om ringen av JRR Tolkien.

Favoritskiva just nu? Det finns mycket bra, men Jeff Buckleys Grace är omöjlig att tröttna på.

Vad tror du om framtidens litteratur? Jag hoppas på både stor bredd och hög kvalitet, men med tanke på att många hellre tycks läsa skvaller om kändisar än att ge sig i kast med en god bok finns det väl vissa frågetecken. Jag tror att det är en farlig utveckling om litteraturen blir en angelägenhet för ett privilegierat fåtal. Men så blir det nog inte. Det skrivna ordet är en alltför viktig del av våra liv för att det ska kunna ersättas med något annat.

 

Härryda-Posten skrevs i december 2011 ett längre reportage om Daniel Svensson, där han diskuterar den egna poesins utgångspunkter men också poesins roll och möjligheter i allmänhet. Läs mer!