Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

Ellinor Johansson

Född: 1970

Böcker på Oppenheim förlag: Mojaner – naturens magiska städare (utkommer i september 2012)

Böcker på andra förlag: Besök från planeten Oriko (med illustrationer Anastasia Harley Holmdahl, egenutgivning 2009)

Vill du boka en uppläsning med Ellinor Johansson? Här finns en informationsfolder!

Så här kan det låta när Ellinor Johansson samarbetar med Karin Johansson!

 

När började du skriva? Jag minns att det fanns med från början, redan när jag gick i lågstadiet. Men att skriva med ambitionen att nå ut till läsare är något som vuxit fram de senaste tio åren. Jag har även varit inne en del på att skriva för scen och film.

Hur kommer det sig att du skriver just barnböcker? Från början var tanken att skriva en teaterföreställning för barn men det utvecklades istället till min första bok Besök från Planeten Oriko tillsammans med illustratören och skådespelaren Anastasia Harley Holmdahl. Jag tycker att det är roligt att hitta på och använda mig av fantasi för att uttrycka något som samtidigt känns viktigt. Barnböcker passar väldigt bra för detta. Dock skriver jag även för andra målgrupper men inget som finns utgivet än.

Kan du nämna en bok som betytt mycket för dig? Den första bok jag minns att jag fick en riktig läsupplevelse av var Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas. På senare år blev jag väldigt berörd av Åsa Linderborgs Mig äger ingen.

Vilka barnböcker minns du främst från barndomen? Astrid Lindgrens böcker!  Jag älskade verkligen Bröderna Lejonhjärta och böckerna om Emil i Lönneberga. De är helt fantasiska och jag är övertygad om att de lade grunden för mitt intresse för sagor och berättandet om andra världar. Enid Blytons Fem-böcker var en annan favoritserie och Wahlströms ungdomsböcker i allmänhet.

Vad tror du att barnen tar med sig från din bok? Jag hoppas att den kan väcka en nyfikenhet kring naturen och miljön i världen.

Hur ser du på litteraturens, och då i synnerhet barnböckers, framtid? Jag tror starkt på kreativitet, fantasi, uttrycket och människans ursprungliga behov av detta, samtidigt som allting alltid förändras. Jag tror att formen för böcker/bokutgivning kan förändras medan behovet är oföränderligt. Så länge någon vill skriva vill någon läsa!

Favoritskiva just nu? Efter Spotifys intåg lyssnar jag tyvärr sällan på skivor längre. Har flummat in på spellistor och blandar hej vilt bland genrer och stilar även om jag är en stor beundrare av simpel rock’n’roll!