Kundvagn

Inga produkter i kundvagnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie-Sabine Roger

Född: 1957

Böcker på Oppenheim förlag: Eftermiddagarna med Margueritte (i översättning av Thérèse Eng. Originalets titel: La tête en friche).

Böcker på andra förlag: Attention Fragiles (Éditions du Seuil, 2000), Le ciel est immense (Le Relié, 2002), Une poignée d’argile (Éditions Thierry Magnier, 2003), La théorie du chien perché (Éditions Thierry Magnier, 2003), Le quatrième soupirail (Éditions Thierry Magnier, 2004), Un simple viol (Éditions Grasset, 2004), Les encombrants (Éditions Thierry Magnier, 2007), Et tu te soumettras à la loi de ton père (Éditions Thierry Magnier, 2008), Il ne fait jamais noir en ville (Éditions Thierry Magnier, 2010), Vivement l’avenir (La brune, Rouergue, 2010), Bon rétablissement (La brune, Rouergue, 2012).

Marie-Sabine Roger föddes 1957 i närheten av Bordeaux i Frankrike. Eftermiddagarna med Margueritte är hennes stora genombrott för vuxna och har även filmatiserats med Jean Becker som producent, och Gérard Depardieu och Gisèle Casadesus i huvudrollerna.

Här följer en intervju med Marie-Sabine Roger:

Marie-Sabine Roger var länge mest känd som barn- och ungdomsförfattare. Med ”Eftermiddagarna med Margueritte” (La tête en friche, 2008), har hon etablerat sig som en humoristisk, uppriktig och ömsint författare som vågar leka med orden.

Hon vet aldrig varför hon skriver en bok, gör aldrig upp planer och vet aldrig vart hon är på väg.
– Jag utgår från ingenting, en mening, en bild och låter mig vägledas av gestalterna som jag upptäcker och tämjer allt eftersom, säger Marie-Sabine Roger.
I fallet La tête en friche tror hon att historien hör ihop med hennes yrke som lärare och möten med barn och föräldrar från så kallade ”problemområden”.
– Jag tror att jag utöver personligheterna Germain och Margueritte, har velat visa att det finns flera olika typer av intelligens, men den enda som verkligen kan göra mirakel, det är hjärtats intelligens.

Hon skulle gärna se en större ödmjukhet hos människor som ser ner på människor som inte uttrycker sig så bra eller inte har yrken med hög status.
– Jag upplever att de praktiska yrkena inte har så hög status i Frankrike men vad skulle alla dessa kultiverade människor göra om de skulle tvingas baka sitt bröd själva, gå och fiska sin fisk till lunch, lägga tegelpannor på taket eller reparera sitt avlopp? Se bara på Germain i boken, han kan mer om tomater än de flesta människor. Är det bildning eller inte? I mitt sinne kan ett samhälle bara vara levande om alla former av bildning är representerad. Det är i blandningen och utbytet av kunskap som vi hittar harmoni.

Marie-Sabine Roger känner fortfarande stor ömhet för Germain och Margueritte som är en del av hennes liv, som två gamla vänner som hon har umgåtts mycket med men inte träffar så ofta längre. Och dessa karaktärer finns också på film, producerad av Jean Becker, med Gérard Depardieu och Gisèle Casadesus i huvudrollerna.
– Detta faktum har haft en tydlig påverkan på mitt yrke som författare. När Jean Becker filmade min bok, berättade han historien för så många fler än mina läsare. En del fick lust att läsa min bok efter att ha sett filmen och de upptäckte mitt arbete. Det är också en stor lycka för mig att veta att historien om Germain och Margueritte fortfarande läses varje dag av människor i Tyskland, Spanien, Norge, Korea och nu i Sverige.

Processen från bok till film var på samma gång ångestfylld och ett stort nöje.
– Som läsare blir jag själv ofta besviken på dramatiseringen av böcker som jag har tyckt om. Och jag visste redan från början att Jean Becker vill införa lite ändringar. Men jag är uppriktigt lycklig över resultatet, eftersom han har varit fullständigt trogen romanens anda.
Filmatiseringen av Marie-Sabine Rogers senaste roman, Bon rétablissement, som kom ut 2012, startar i höst, även denna film med Jean Becker som producent.
– Den boken handlar om en 67-årig änkling utan barn och utan hund, som plötsligt befinner sig på sjukhus efter att ha blivit uppfiskad ur Seine. Han är i grund och botten folkskygg men tvingas på sjukhuset umgås med andra människor.

Privat känner sig Marie-Sabine Roger mest bekväm i små sällskap, bland nära vänner och familjen. Hon älskar katter, te, en brasa i spisen, natur och lugn och ro. Och engelska komedier där man balanserar mellan skratt och gråt!

Hon har precis köpt ett hus på landsbygden, ett hus som kräver mycket tid för renovering men som ska ge henne lugn och ro att skriva.
– Jag vet ju aldrig vad det blir av en idé jag har från början och vill inte avslöja något om mitt nya bokprojekt men jag känner att det är ett stort nöje att arbeta med den här texten. Det hoppas jag är ett gott tecken! ­­